Korrektorképzés…?

Egyre többen fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy milyen képzést tudnék nekik ajánlani, ha korrektorként szeretnének elhelyezkedni vagy vállalkozni, tehát létezik-e jelenleg a korrektorképzés. Ilyenkor eléggé kínos helyzetben vagyok, mert amióta néhány éve megszűntek az OKJ-s tanfolyamok, a helyüket nem minden szakma esetében vette át hivatalos nappali vagy esti iskolai képzés.

Habár őszintén szólva, a korrektorképzés addig sem volt annyira egyszerű, amíg még OKJ-s tanfolyamként létezett, mert szinte mindenhol olyan képzéseket kértek hozzá előfeltételként, amelyek bár önmagukban nagyon hasznosak, de magához a korrektori munkához valójában nem igazán szükségesek.

Csak azért elvégezni egy több százezres kiadványszerkesztői vagy grafikusi tanfolyamot, hogy az ember majd egyszer, ha végre a korrektorképzésen is túl van, korrektorként dolgozhasson, nem túl kifizetődő dolog, és még azt is el tudom képzelni, hogy ha valaki mégis belevágott, a grafikusi vagy kiadványszerkesztői tanfolyam végeztével már nem is látta értelmét egy újabb, hasonló nagyságrendű tanfolyam elvégzésének, hiszen már így is ütőképes szakma volt a kezében.

Akit pedig tényleg specifikusan a korrektori, lektori pálya vonzott, annak kifejezetten „muszájból” kellett egy csupán szegről-végről kapcsolódó témában is kiművelnie magát, ami – lássuk be – nem feltétlenül elégséges és egészséges motiváció. Tehát ez – véleményem szerint – már az OKJ-s időszakban sem volt jól kitalálva, és most úgy érzem, igencsak finoman fogalmaztam.


De hagyjuk is a múltat, kár már rajta rágódni. Mi a helyzet most? Röviden és tömören: tudtommal semmi.


Az OKJ-s tanfolyamok megszűntével ugyanis a korrektori szakma hivatalosan „megszűnt létezni”, hiszen a hivatalosan elsajátítható szakmák közé nem került be. Tehát a korábban létező korrektorképzés nem rendelkezik új megfelelővel a jelenleg hatályos képzési modellben.

Mindezt úgy, hogy eközben az online írásos kiadványok és a magánkiadásban megjelent művek viszont megsokszorozódtak…

Talán nem véletlen ezek után, hogy még a jelenleg legnagyobb látogatottságú oldalak, hírportálok is (lásd: origo.hu, index.hu, 24.hu és társai) nyilvánvalóan anélkül osztják meg tartalmaikat, hogy azokat előtte bárkivel átnézették volna, aki egy kicsit is ért a nyelvtanhoz, helyesíráshoz.

Nem tudom, mi lehet itt a cél azzal, hogy megszűnt létezni a korrektorképzés, illetve szomorúnak találom, hogy az ilyen jellegű döntéseket anélkül hozzák meg, hogy ténylegesen felmérnék a valóságot. Bár tény, hogy nem először látok az oktatás területén (sem) olyan jellegű önkényességeket, mint ez is.

A adatainak forrása: https://ikk.hu/fordito

Tudsz más olyan szakmáról is, amelyikre most már nem megoldott, vagy iszonyatosan megnehezítetté vált a képzés?
 
#korrektor
#lektor
#lektorálás
#korrektúra
#helyesírás
#nyelvtan
#korrektorképzés
#lektoralas
#helyesiras
# korrektorkepzes
  
error

Tetszik ez a blog? Akkor kérlek, terjeszd az igét! :-)