Korrektúrát szakemberre bízni kidobott pénz?

Korrektúrát szakemberre bízni kidobott pénz?

Ha felmerült már benned ez a kérdés, vagy akár egyenesen úgy gondolod, hogy a korrektúrát szakemberre bízni kidobott pénz lenne, akkor különösen érdekesek lehetnek számodra az alábbi szempontok.

  • Tény: ha írásaidat, kéziratodat vagy céges kiadványodat egyáltalán nem nézi át nyelvi szakember, akkor az olvasók nagy százaléka által tolerálhatónál garantáltan jóval nagyobb számban maradnak benne helyesírási hibák, elírások.
  • Tény: ha barátod, családtagod vagy kollégád/beosztottad nézi át, akit jó helyesírónak mondanak, és aki magára is így gondol, akkor sajnos még mindig zavaróan sok hiba és elírás marad az írásban – ennek bizonyítékával sajnos rendszeresen találkozom.
  • Tény: ha barátod, családtagod vagy kollégád/beosztottad nézi át az írást, és így a fent említett hibák benne maradnak, az nemcsak számodra „ciki”, de arra sem vet jó fényt, akinek a neve mint „lektor” nyilvánosságra kerül. (Újra meg újra látom ennek bizonyítékát.)
  • Tény: konkrét felmérési eredmények alapján írom le, hogy az olvasók 85%-át kifejezetten zavarják egy írásos tartalomban a benne maradt hibák – legyenek ezek akár elírások, akár fogalmazásbeli következetlenségek, stilisztikai vagy központozási hibák. Ezt még tetézi, ha az adott műért pénzt is adtak.
  • Tény: ugyanezen 85%-nak – ismét csak a felmérés eredményére hivatkozom – ilyenkor megrendül a bizalma a szerző irányába, a művet ezután hajlamosak magukban hiteltelennek, összecsapottnak, nem professzionálisnak titulálni.
  • Tény: az emberek többsége nem jelzi feléd az ilyen jellegű tapasztalatait, kellemetlenségeit, mert alaptermészetéből kifolyólag nem szereti mások orra alá dörgölni a hibáikat, de attól még ezek továbbra is zavarják őt – ami az említett felmérés alapján 56%-ukat abban is közvetlenül befolyásolja, hogy egyáltalán vásárolnak-e még tőled az incidens után.

Összességében tehát határozottan úgy tűnik, nem elegendő a jó, hasznos tartalom, mert ha ezt nem a megfelelő „csomagolásban” tálalod, akkor az igényesebb olvasóidat, vevőidet jó eséllyel elveszíted, de legalábbis csökkented magad iránt a lelkesedésüket.  

A tökéletes forma értékes tartalom nélkül szintén nonszensz lenne.

A kettő együtt viszont nyerő páros.

Tartalom + forma = maximális, pozitív hatás, mind az elismerés, mind az anyagiak terén.

További tények is vannak ezzel kapcsolatban, és lehet, hogy írok majd még folytatást. Most egyelőre próbáltam néhány olyan objektív nézőpontot adni, amelyek segíthetnek a hosszú távon felelős döntések meghozatalában.

#tartalomésforma #helyesírás #korrektor #korrektúra #lektor #lektorálás #hibátlanszöveg

error

Tetszik ez a blog? Akkor kérlek, terjeszd az igét! :-)