7+1 dolog: Mire ügyelj, ha csak ismerős nézi át írásodat publikálás előtt?

7 + 1 dolog: ezekre különösen érdemes odafigyelned, ha csupán az ismerősöd nézi át az írásodat, mielőtt azt publikálod:

1. Nem kizárt, hogy valaki tökéletesen képes legyen korrektúrázni egy anyagot, még ha egyébként nem is ez a szakmája. Legtöbbször azonban az általában véve jó helyesírónak nevezhető emberek nincsenek tisztában minden módosult szabállyal, új írásmóddal. Kérjük meg, hogy erre is figyeljen oda!

2. A legtöbb ember tartózkodik tőle, hogy kifogásolja másvalaki munkáját, főleg, ha az illető a kedves ismerőse. Inkább hajlamos kisebbnek gondolt hibákkal kapcsolatban az engedékenységre, egyszerűen azért, mert nem akar minket feleslegesen megbántani. Ha ő ellenőrzi le a munkánkat, akkor néhány kisebb jelentőségűnek gondolt dolgot lehet, hogy direkt benne hagy, csak azért, hogy ne kelljen velünk kukacoskodnia. Kérjük meg, hogy legyen velünk kíméletlen!

3. Aztán ott van a másik véglet, amikor valaki szeret fontoskodni, és így mindent szóvá tesz és mindent átír, mert egyszerűen muszáj neki felhívnia rá a figyelmünket, hogy szerinte mi a tuti – még ha ezek nem is hibák, neki akkor is szubjektív alternatívákat kell beletennie. Ha ezt még azzal is kiegészíti, hogy mi mindent írna még bele, vagy mi mindent kellene szerinte kitörölni az írásunkból azért, hogy az igazán jó legyen, akkor végképp több lesz itt a nehézség, mint a haszon. Vegyük észre időben, ha rosszul választottunk segítőt!

4. Tény az is, hogy nem az ismerősünk hírneve forog kockán, ha netán mégis maradna az írásunkban hiba. Tehát számára nincs valódi tétje a dolognak. Szívességből segít, és nyilván a legjobb szándékkal, de valószínűleg úgysem tesszük neki szóvá, ha valami hibát hagyott benne. Ismét azt javaslom, beszéljünk a lelkére segítőnknek ezzel kapcsolatban! :-)

5. A legtöbb embernek vannak a helyesírás terén gyenge pontjai: olyan területek, amelyekkel kapcsolatban valahogy mindig egy kicsit hadilábon állt. Erről általában tudnak is, bár nem mindig. Lehet, hogy az illető alapból jó helyesíró, de esetleg simán átsiklik bizonyos dolgokon, mivel azokat ő is helytelenül használja, és így fel sem tűnik neki, hogy ezzel valami gond lenne. Csak olyan embert kérjünk meg, akiről úgy látjuk, a helyesírás ténylegesen a vérében van!

6. Ismerősünk gyorsan szeretne végezni az ellenőrzéssel, mivel más dolga is van a szabadidejében, ezért csak átfutja, ezt pedig ugye nem lehet alapos korrektúrázásnak nevezni, és így értelemszerűen hibákat hagy az anyagban. Főleg, ha esetleg eközben ott toporzékol mellette a család, hogy mikor foglalkozik már velük is végre…

Valahol érthető is az ilyesmi, főleg ha belegondolunk, hogy például egy minimum 10 oldalas tanulmány, vagy egy 150 oldalas e-könyv esetében a valóban alaposan végzett, profi korrektúra azért nem egy 1-2 órás feladat. 🙂

7. Szinte borítékolható, hogy amikor ismerősünk végzett az ellenőrzéssel, akkor nem fogja az egészet kis idő múlva újra teljesen átnézni az elejétől a végéig, hogy biztosan nem maradt-e benne hiba.

Pedig szinte egészen biztos, hogy akkor még találna benne javítanivalót, ezt tapasztalatból garantálom.

Kérjük meg segítőnket tehát, hogy legalább kétszer nézze át a teljes anyagot!

+1. Ha kedves ismerősünknek menet közben valami kétsége merülne fel, akkor lehet, hogy szólna nekünk, lehet, hogy nem. Lehet, hogy utánanézne az interneten, de az is lehet, hogy elhessegetné a dolgot – mondván, hogy biztosan ő tudja rosszul. Az is lehet, hogy utánanézne az interneten, és találna választ egy 2011-es nyelvi fórumon. Csakhogy az az információ már lehet, hogy elavult, hiszen azóta már új helyesírási szabályzat van érvényben.

Kérjük meg segítőnket, hogy bármilyen kétsége van, azt ne söpörje a szőnyeg alá, hanem nyelvtani fórumokon, oldalakon nézzen utána, mielőtt jóváhagyja.

Ha ilyen téren is a profizmusra szeretnénk törekedni, akkor ezekre a pontokra nagyon figyeljünk oda, és ha csak egy mód van rá, ne a végső simításokon akarjunk spórolni, bízzuk inkább profira a dolgot.

Ezt érdemes megfontolni.

A helyesírás legyen Veletek! 🙂

error

Tetszik ez a blog? Akkor kérlek, terjeszd az igét! :-)