woman, question mark, person-687560.jpg

Különírás? Egybeírás? Miért baj, ha hibás?

Sokszor kapom meg a kérdést, hogy milyen helyesírási hibákkal találkozom a leggyakrabban. Többet is ki tudnék emelni, de most azt az esetet választottam, amikor egy szerző a különírás/egybeírás szabályait nem követi. Lehet, hogy ez a fajta hiba nem is tűnik olyan nagy dolognak, de sokak számára ez az egyik legzavaróbb, az olvasói élményt egész komolyan képes rontani.

Miért van ez így?

A helyzet az, hogy egy egybeírandó szóösszetétel különírva teljesen más jelentést hordoz, mint amikor a tagjait összevonjuk.

Például:

munka gép / munkagép (önjáró vagy vontatott gép)

gyors író (valaki, aki gyors tempóban tud írni) / gyorsíró (gyorsírással foglalkozó személy. A gyorsírás egy speciális, rövidített jegyek általi írásmód, amellyel egy folyamatosan beszélő személy szavait is le lehet jegyezni.)

Amikor egy szövegben különálló szavakként írunk le egy ezekhez hasonlóan egyszerű szóösszetételt, olyankor az olvasó számára szerencsés esetben viszonylag könnyen kiderül a szövegkörnyezetből, hogy az adott szavak valójában összetartoznak.

De vajon mi zajlik le valakiben, amikor olvasás közben ilyen helyzetekkel találkozik?

Ilyenkor az illetőnek egy gyors „kódfejtést” kell végeznie. Picit visszaolvas, újraértelmezi a mondatot, ebből – jó esetben – rájön, hogy két vagy több szó valójában összetartozik, megérti a mondatot, olvas tovább.

Ha többtagú összetételről van szó, akkor ez a „kódfejtés” már egy fokkal hosszadalmasabb és bosszantóbb lehet.

Ezzel a példával nemrég találkoztam: ingyenes kurzus emlékeztető.

  • Ez ugye, jelentheti azt, hogy itt egy olyan ingyenes szolgáltatásról van szó, amelyik egy tanfolyamra emlékeztet minket.
  • Meg jelentheti azt is, hogy egy díjmentes tanfolyamról van szó, és az üzenet küldője erre próbál minket emlékeztetni.

Kis logikával ugyan kikövetkeztethető, hogy valószínűleg ez utóbbi lehet a megfejtés, de máris kizökkentünk az olvasás és értelmezés normál menetéből.

És hát, láttam én már karon (vicc!) varjút :-), szóval nem tudhatjuk biztosan, mit is akart ezzel mondani a szerző.

Ilyenkor a „nyomozás” esetleg a másodperc törtrésze alatt lezajlik, máskor mondjuk, fél percig tart, de vannak olyan olvasók is, akik nem olvasnak vissza. Mivel a különálló szavakat értik, ezért nem tűnik fel nekik, hogy valamit nem teljesen értettek meg. Ezzel az a baj, hogy ilyenkor számukra egyszer csak valahogy már nem teljesen áll össze a szöveg; hirtelen kevésbé érdekessé válik az egész téma, esetleg valahogy bosszússá válnak olvasás közben.

A helyesírásra kifejezetten háklisak pedig biztosan bosszankodni fognak az ilyen hibák olvastán. Főleg, ha az ilyen jellegű hibás különírások konzisztens módon, a teljes szövegben végig így szerepelnek.

És egyet biztosan ki merek jelenteni: egyetlen szerző vagy cégvezető (például prospektusok vagy termékismertetők esetén) célja sem lehet az, hogy a fenti nehézségek közül bármelyiket is kiváltsa az olvasóiban/vásárlóiban.

Oké-oké, de akkor mit tegyünk?

Ha bizonytalan vagy a különírás/egybeírás témájában, vagy konkrétan tudod is, hogy ez nálad egy gyakrabban előforduló hiba, akkor például megpróbálhatod írás közben újraellenőrizni magad.

Ehhez hasznos eszköz lehet a következő (a poszthoz feltöltött képen is ez a felület látható): https://helyesiras.mta.hu/helyesiras/default/kulegy#

Ennek a funkciónak a használatakor csak arra figyelj, hogy a kapott javaslatok magyarázatait mindenképpen értsd meg.

Egyrészt ebből előbb-utóbb megtanulod magát a szabályt, másrészt így el tudod csípni, ha az online funkció nem jól értelmezte a megadott szavakat. Ha ilyet találsz, akkor azt a javaslatot ott és akkor elvetheted.

Időnként például előfordul, hogy beírsz egy melléknevet és egy főnevet, hogy megnézd, külön- vagy egybeírandók-e, és többféle javaslatot kapsz. Elolvasva a magyarázatot azonban kiderülhet, hogy egy vagy több javaslatnál a program nem jól értelmezte a beírt szavak szófajait, tehát pl. egy főnevet melléknévként értelmezett. Így már ki tudod szűrni, hogy melyik kapott javaslat biztosan nem lehet a megfelelő válasz a kérdésedre, és így tovább.

Ha ez neked már sok, vagy csak nincs kedved ilyesmivel bajlódni, akkor keress bátran, szívesen segítek írásod, kiadványod professzionális elkészítésében. 🙂

Bernadett

#korrektor #lektor #helyesírás #hibátlanszöveg #hiba

error

Tetszik ez a blog? Akkor kérlek, terjeszd az igét! :-)