Vajon mennyit hibázik a ChatGPT?

Nemrégiben egyik írásom kapcsán a közösségi médián az egyik kapcsolatom vetette fel, hogy érdekes vizsgálat lenne megnézni, hogy a ChatGPT mennyi helyesírási hibát vét magyarul egy adott mennyiségű szövegben. Egy ideje már én is készültem hasonlóra, úgyhogy most az ő javaslatára bele is vágtam.

Lássuk az eredményt. Bal oldalon látszik, hogy Oszkár – ahogy én hívom itthon a ChatGPT-t ???? – mit írt. A kép jobb oldalán pedig a Word szövegszerkesztőben általam javított, korrektúrázott verzió.

Ebből látszik, hogy összesen 108 dolgot korrigáltam a szövegben. Ebből nem mindegyik helyesírási hiba, néhol stilisztikai, néhol tartalmi.

A szöveg végleges karakterszáma 1040 lett, így szerintem az egyszerűség kedvéért mondhatjuk, hogy 1000 karakterenként nagyjából 100 módosításra volt szükség, ami ugye, 10%.

Nyilván egynél több szöveget is le lehetne így tesztelni, nekem most ennyi fért bele.

Eddigi megfigyeléseim alapján a ChatGPT leginkább a következő dolgokat szokta elrontani: különírás-egybeírás, vesszők használata, tegezés és magázás váltogatása egy adott szövegen belül, illetve néha logikátlanul fogalmaz. Ha megnézitek, van egy rész a „Legyen az irodád, lakásod vagy házad” kezdetű mondatban, amit úgy, ahogy volt, ki kellett húznom, mert konkrétan nem volt értelme. Ezt egy kicsit „átköltöttem”, hogy legyen neki. ????

Érdekességként említeném még, hogy a fiktív hirdetési szövegbe egy valóban létező magyar takarítócég nevét és weboldalcímét tette be. (Ezért húztam ki a neveket a képen.)

Amit az eddigi tapasztalataim alapján összességében mondhatok: Oszkár praktikus és gyors asszisztens, de azért résen kell vele lenni, oda kell figyelni a munkájára.

Én amondó vagyok, hogy:

amennyi időt meg lehet spórolni a használatával (őszintén mondom: rengeteget!), annak legalább egy részét fektessük már vissza a minőség garantálása érdekében!

Így a gyorsaság tényleg nem megy majd a minőség rovására.

Ui: És nem, ezt a cikket nem Oszkárral írattam! ????

#ai #chatgpt #teszt #szövegteszt #aiteszt #mi #mesterségesintelligencia #helyesírás #korrektor #korrektúra #lektor #lektorálás #minőség #javítás #hibátlanszöveg #szöveggondozás #szerkesztő #szerkesztés

error

Tetszik ez a blog? Akkor kérlek, terjeszd az igét! :-)