Má’ megin’ az a ChatGPT

A minap egy ChatGPT-vel készített szöveggel kellett megbirkóznom, és bizony, rájöttem, hogy az ilyen szövegekkel lektorként igazából sokkal nehezebb olyan eredményt elérnem, amivel igazán elégedett vagyok, mint az élő ember által írt szövegekkel. És meghökkentő módon ez még akkor is így van, ha az adott emberi lénynek borzalmas a viszonya a magyar nyelvtannal, helyesírással.

Mindez annak ellenére így van, hogy a ChatGPT által generált szövegekben viszonylag kevés maga a helyesírási hiba. Egy átlag megfigyelőnek első, felületes blikkre még úgy is tűnhet, hogy nincsenek az ilyen AI által generált szövegekben hibák. Ez persze sosem igaz, mert mindig vannak, de itt most a lényeg, hogy lektorálásnál legfőképpen nem a helyesírási hibák miatt boldogulok nehezebben a ChatGPT-s szövegekkel.

Akkor vajon mi ennek az oka?

Egy normál, élő személy által írt szöveg esetén ugyanis úgy dolgozom, hogy a helyesírási hibákon felül a szöveget még tovább finomítom.

Legyenek benne következetesen odaillőek a szavak, kifejezések. Legyen gördülékeny, a stílusa legyen egységes, a szöveg szándékának, célközönségének, mondanivalójának megfelelően stb.

A ChatGPT-s szövegnél azonban nincs jelen az élő személy szándéka, illetve az nem érvényesül közvetlenül, ezért ezt sokszor valahogy „ki kell hámozni” a szövegből, ami nem kevés fejtöréssel jár.

Tehát, ha a szerző maga nem dolgozott a szövegen, hanem miután létrehozatta azt a ChatGPT-vel, egyből átadta lektorálásra, olyankor nekem kell beletenni az ÉLET-et.

Úgy ugyanis nem tudom késznek tekinteni, és kiadni a kezemből az anyagot, hogy még úgy érzem, az csupán egy rakás betű és írásjel, de nincs benne szándék, nincs benne érzelem, nincs benne élet.

Kemény dió tud ez lenni

Kemény dió tud ez lenni, ugyanakkor a dolog szépsége az, amikor az elkészült szöveg – amellett, hogy helyesírásilag rendben van – végül mégis ÉL, és képes kommunikálni, érzelmeket kiváltani.

A ChatGPT-vel dolgozó szerzőkhöz szóló mai üzenetem tehát:

Tegyél a szövegbe lelket, vagy bízz meg egy olyan lektort, aki ezt meg tudja tenni helyetted, máskülönben az írás senkihez nem fog szólni, és senkit nem fog megérinteni.

#chatgpt #szöveg #javítás #helyesírás #lektor #lektorálás #korrektor #korrektúra #hibátlanszöveg #élet

error

Tetszik ez a blog? Akkor kérlek, terjeszd az igét! :-)